Hazánkban a hullámpala fedési anyagként való használata nagyon elterjedt volt évtizedekkel ezelőtt, épületek széles skáláját fedték le hullámpala tetővel, a családi házaktól kezdve egészen a nagy méretű különféle gazdasági épületekig. Az idő múlásával a hullámpala viszont elöregszik, ami repedéseket eredményez és beázik miatta az épület. Van mód hullámpala tető felújítására? Megvalósítható a hullámpala felújítása anélkül, hogy meg kellene bontani? Lehetséges-e a hullámpala tető szigetelése? Ha igen, mennyibe kerül a hullámpala tető szigetelése, felújítása?

A hullámpala tetők népszerűségének oka

A XX. század második felében a hullámpala tetőfedő anyagnak való választása hazánkban nagyon elterjedtnek számított. A tetőfedő anyag népszerűségéhez hozzájárult sokoldalú felhasználhatósága – garázsoktól, családi házaktól kezdve ipari, mezőgazdasági és más egyéb gazdasági épületek fedhetők le vele – és megjelenésbeli változatossága (méret, vastagság, szín). Mindezek mellett a hullámpala tetők hosszú élettartamúak, évtizedekig kibírják mielőtt cserére szorulnának. A hullámpala tetők hosszú élettartama a tartósságuknak köszönhető – viszonylag könnyen kezelik a szélsőséges időjárást és tűzállóak is.

A hullámpala tetők legfőbb hátrányai

A hullámpala cserepek nehezek

Más tetőfedő lehetőségekhez képest a palatetők jelentős többletsúllyal járnak, amivel az épület tulajdonosoknak számolniuk kell. Emiatt fontos felmérni, hogy az épület elbírja-e ezt a többletsúlyt. Ha ugyanis az épület szerkezetileg nem elég szilárd hozzá, meghajolhat és akár össze is dőlhet a nyomás hatására. 

Nehéz és sokáig tartó telepítés

Míg a palatetőt könnyű karbantartani, miután felszerelték, a tényleges telepítés időigényes és nehéz. A beszerelést részben az a tény teszi problémássá, hogy nem állnak rendelkezésre olyan könnyen, mint más tetőfedési lehetőségek. Egytől akár három hónapig is tarthat,, amíg az anyagok megérkeznek a munkaterületre. Innentől kezdve az átlagos méretű otthonok esetében a tényleges telepítés körülbelül három hónapig tarthat, ha szakembert választ a munka elvégzésére. Ha az otthonnak pedig további szerkezeti támogatásra van szüksége, az tovább nehezítheti és időigényesebbé teheti a telepítést. 

Nehézkes a csere, pótlás

Nemcsak a palatetők felszerelése hordozhat magában nehézségeket, hanem a javításuk is. A  már meglévő tetőfedéshez nem könnyű olyan új cserepeket találni, amik pontosan illeszkednek a meglévő tetőfedéshez, mert a termék természetes volta miatt nem minden lemez teljesen egyforma.

Törékeny

Habár  tűzálló  és a szélsőséges időjárás különféle formáival szemben ellenálló, mégis viszonylag törékeny anyag. Ha valaha is szükség van a tetőn végzett munkára, az nagy odafigyelést igényel, mert ha  rossz irányba lépünk, a hullámpala tetőcserepek meglehetősen könnyen eltörhetnek. 

Magas költségek 

A hullámpala tetők költséges befektetésnek számtanak. A hullámpala négyzetméterenként  a többi tetőfedési mód többszörösébe kerülhetnek. Ehhez hozzáadódik a telepítésért felelős szakember bérköltsége és az épület  esetleges további költségei, hogy az elbírja az összes túlsúlyt. További költségeket jelent az is, ha a pala tetőfedése bármilyen sérülést szenved és javításra vagy cserépcserére szorul.

Azbeszttartalmú pala – valóban para?

Az azbeszt egy természetben előforduló ásvány, amely rugalmas szálakból áll, amelyek ellenállnak a hőnek, az elektromosságnak és a korróziónak. Ezen tulajdonságai miatt az azbesztet széles körben használják, például  hőszigetelésre, tűzvédelmi bevonatnak, tetőfedésre. Az azbeszt hozzáadható szövethez, papírhoz, cementhez, műanyaghoz és egyéb anyagokhoz, hogy azokat megerősítse. 

Az nyers, feldolgozatlan formában lévő azbesztnek való kitettség azonban erősen mérgező. Az szórt azbesztpor -például szigeteléshez való felhasználásakor –  közvetlen belélegzése  vagy lenyelése miatt a rostok tartósan beszorulhatnak a szervezetbe. Az évtizedek során beszorult azbesztszálak gyulladást, hegesedést és végül genetikai károsodást, rákot okozhatnak.

,,Azbesztcement anyagok – az összes felhasznált azbeszt jelentősebb része az emberi egészségre lényegesen kevésbé kockázatos azbesztcement formában került forgalomba. Használata: csővezetékek (pl.: ivóvíz-, csapadék- és szennyvízhálózat), tető- és falburkoló pala, hullámpala, ereszcsatornák, kémények.’’ – WEBBeteg

Az azbeszt tehát csak nyers, feldolgozatlan formájában veszélyes, ezért a régi azbesztet tartalmazó hullámpala töréssel, morzsálódással nem fenyegeti az egészséget, mert a szálszerű azbeszt már nem tud elemi szálaira bomlani, ezért nem tudjuk belélegezni sem.

Régi hullámpala tető felújítása bontás nélkül

Sokak által ismert problémának számít az elöregedett, bemohásodott és beázó palatetők, hullámpala tetők szigetelése, felújítása. A régi palafedés elöregedésének első problémás jeleit legtöbbször az okozza, hogy a tetőn néhány elem eltörik, itt befolyik a víz, korhad a tetőszerkezet és előbb-utóbb a zárófödém átnedvesedése után a mennyezeten is megjelenik a nedvesség. Amennyiben komplett tetőfedés csere mellett dönt a tulajdonos, számolnia kell azzal, hogy épülete több napon, esetleg több héten keresztül védtelen lesz az esőzésekkel szemben, ami jelentős anyagi károkat okozhat. Az azbeszt tartalmú pala bontása és szakszerű ártalmatlanítása viszont komoly plusz költséget okoz, mivel a bontás után törvényileg szabályozva veszélyes hulladékként kezelendő.

Szerencsére a hullámpala tető szigetelésére és az azbeszt palatető felújítására is van jó megoldás: szórt purhab szigetelés.

Régi hullámpala tető felújítása bontás nélkül – képek

Mennyibe kerül a hullám palatető felújítása, palatető felújítás árak

Küldetésünknek valljuk, hogy ügyfeleink igényeit és elvárásait figyelembe vége a legjobb minőséget és esztétikus kivitelezést biztosítsunk megfizethető áron. Árainkat több tényező határozza meg, beleértve a szigetelendő felület méretét, tagoltságát és a purhab szigetelés kívánt vastagságát. Igényeivel, elvárásaival forduljon hozzánk bizalommal és kérje ingyenes árajánlatunkat, hogy megtaláljuk az Ön számára legmegfelelőbb megoldást.


Palatető témájú cikkek:

HULLÁMPALA TETŐ FELÚJÍTÁSA BONTÁS NÉLKÜL, PALATETŐ SZIGETELÉS

Hullámpala szigetelése purhabbal – bontás helyett felújítás – képekkel