Mit jelent a szórt purhab kifejezés? Mit kell tudni a poliuretán anyagról? A szórható, fújható purhab jelentősége az épületek hőszigetelésében.

Mi a szórt poliuretán hab (purhab)? 

A poliuretán hab – röviden purhab – gyakorlatilag mindenütt megtalálható a környezetünkben, amióta Otto Bayer német kémikus az 1930-as években kifejlesztette ezt a szivacsos keverék műanyagot, amelyben gázzal töltött cellák találhatók. 

A szórható/fújható poliuretán hab (SPF – Spray Polyurethane Foam) egy szórással felhordott vegyi termék, amelyet elsősorban szigetelésként használnak. Ez lényegében egy kétkomponensű anyag, amelyet izocianát és poliolgyanta keverésével hoznak létre. Ezt a két folyékony komponenst egy szórófejben egyesítik.  A szórt purhab hő- és hangszigetelő termék, amely speciális felhordó eszközén keresztül felületekre szórva alkalmazható. A termék flakonjában lévő hajtóanyag a felhordó pisztolyon keresztül szórja a szórt purhabot a felületekre. Miután ez a  keverék érintkezésbe kerül a felülettel,  reakcióba lép rajta, és megszilárdult ún. habmátrixot képez. 

Purhab fajták – keménység alapján

Poliuretánból a habok széles skálája állítható elő, a lágytól a keményhabig. A gyártási technológia több generációra nyúlik vissza:  először a  merev (kemény) hab, majd a rugalmas hab és végül félkemény hab előállítására került sor.

Minél több habosító anyagot (szén-dioxidot) használnak, annál lágyabb az ennek eredményeképpen kapott hab. Kemény haboknál pentán gáz kerül a hab zárt celláiba, ami optimálissá teszi szigetelési teljesítményét.

A szórt purhab anyag a hőszigetelésben

A fújható purhab alacsony hővezető képessége miatt népszerű szigetelőanyag az épületek fűtési és hűtési költségeinek csökkentésére, mivel a szórt purhab megszilárdult állapotában nagyon jó hő-, hang- és vízszigetelő tulajdonsággal rendelkezik.

A szórt poliuretán hab vagy  szórható PUR-hab, fújható purhab  nem véletlenül a 21. század egyik legjobb hatásfokkal rendelkező szigetelő anyaga, mivel nagyon jó hőparamétereket mutat – széles hőmérsékleti tartományban (–200 ° C-tól + 135 ° C-ig) ellenálló anyag. A poliuretán hab átlagos hővezetési tényezője: 0,020-0,030 W/mK.

szórt purhab a hőszigetelésben

Szórt purhab fajták a szigetelésben: nyitott és zárt cellás purhabok

A poliuretán haboknak két alaptípusa létezik: a nyitott cellás és zárt cellás purhab. Az első leginkább beltéri használatra alkalmas: a falak és a tetők szigetelésére (pl. a tetősíkok szalufái között), hangszigetelésre, mivel a poliuretán hab – a kiemelkedő hőszigetelési tulajdonságain kívül – kiváló zajcsökkentő és hangszigetelő tulajdonsággal is rendelkezik. A nyitott cellás hab a szórást követően százszorosára tágulva, tökéletesen hézagmentesen tölti ki a teret. A nyitott cellás habbal borított felület „lélegzik”, igy nem keletkezik páralecsapódás a szigetelő felületen.

A polimertechnika alapjairól és a poliuretán (PUR) hab gyártásáról az alábbi forrásokon találhatunk több információt: Tankönyvtár – kémia