Mennyibe kerül a purhab szigetelés? – Árak és tippek

A hőszigetelés ára eltérő lehet, attól függően, hogy melyik anyagot választjuk és mennyi munkát igényel a kivitelezés. A fújható szigetelés árak, fújt szigetelés árak, pur szigetelés árak, poliuretán hab szigetelés árak, befújt szigetelés árak és a PUR tetőszigetelés árak ugyanazt a fogalmat takarják, mégis projektenként és helyszínenként más lehet a hőszigetelés költsége, négyzetméter (nm/m2) ára. Ez a cikk a 2023-as magyarországi szórt purhab szigetelés árakról szól, beleértve a négyzetméter árakat, áttekintjük a purhab szigetelés költségeit más hőszigetelési megoldásokkal szemben, és néhány tippet adunk, hogyan spórolhat.

Mi határozza meg a PURhab szigetelés árakat 2023-ban Magyarországon?

A  hőszigetelés árakat rendszerint m2 alapján határozzák meg. A purhab szigetelés árak átlagosan 5 000 – 15 000 Ft/m2 között mozognak Magyarországon. Ebben a munkadíj és az anyagár is benne van. 

Az alábbi táblázat tartalmazza a purhab szigetelés árának meghatározó tényezőit:

TényezőLeírás
MunkadíjAz elvégzendő munka óradíjának összege, a munkatársak száma és a munkaidő mértéke alapján számítható ki.
Alapanyag mennyiségeAz ár meghatározásánál figyelembe veszik a szigetelendő felület nagyságát, a purhab mennyiségét, a szükséges eszközök és segédanyagok mennyiségét.
Alapanyag minőségeA minőségi alapanyagok ára magasabb, mint a gyengébb minőségűeké, ezért ez is befolyásolja a végösszeget. Mi csak minőségi, friss alapanyagokkal dolgozunk.
KöltségekAz üzemeltetési költségek, az energiaköltéség, a bérleti díj, a szállítási és felvonulási költségek (távolság, üzemanyag-, autópálya matrica díja), stb. is rányomják a bélyegüket az árakra.
VersenyA piacon meglévő verseny és a kereslet is befolyásolhatja az árakat.

Fontos megjegyezni, hogy a fent felsorolt tényezők együttesen határozzák meg a purhab szigetelés árát, és a purhab szigetelés árak m2-enként változhatnak.

Purhab szigetelés ár kalkuláció

A purhab szigetelés árának meghatározásához tehát több tényezőt kell figyelembe venni, beleértve a helyszínt, a szigetelendő felület nagyságát, a használt anyag minőségét, a szükséges manuális munkát és a kivitelező árakat. A purhab szigetelés ára jellemzően négyzetméter/forint (nm/Ft) alapon van meghatározva.Minél kisebb a felület, annál magasabb a négyzetméter ár. 

Alább egy példa a purhab szigetelés árának kiszámítására:

A konkrét számítás a következő módon történhet: a tervezett kivitelezési terület méretét (például 100 nm) megszorozzuk az árak átlagával (például 10 000 Ft+ ÁFA/nm, tehát 12 700 Ft/nm ), és ezzel megkapjuk a várható költséget (100 nm *12 700 Ft = 1 270 000 Ft). Az adott számítás csak tájékoztató jellegű lehet, és nem minősül végleges ajánlatnak. Az árak pontos meghatározásához szakemberrel kell konzultálni. 

Megjegyzendő, hogy ez csak egy példa, és a valós árak jelentősen eltérhetnek a helyszín, az anyag minősége és a kivitelező árak függvényében. Az árakat ajánlott a piacon kérni a konkrét körülmények figyelembevételével.

Miért kedvezőbb hosszútávon a szórt purhab szigetelés ára más hőszigetelés áraknál?

Ha összehasonlítjuk más hőszigetelő anyagokkal, akkor a fújható poliuretán habbal történő szigetelés kicsit drágább megoldás lehet elsőre, de hosszú távon mégis ez fog megtérülni

Emellett a purhab szigetelés jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik, mint más hőszigetelő anyagok, ami tovább csökkenti a hőveszteséget, és ezáltal a fűtési költségeket. A purhab szigetelés továbbá kiválóan ellenáll a környezeti hatásoknak, például a nedvességnek, így hosszú távon megtakarításokat eredményez. A puhab szigetelés hosszú élettartama, akár 50 év is lehet, míg más hőszigetelő rendszerek idővel megkopnak, elveszítik hőszigetelő képességüket, és újra kell cserélni őket. 

Ezen okok összessége miatt a szórt puhab szigetelés hosszútávon jelentős megtakarítást biztosít, és kedvezőbb árakkal rendelkezik, mint más hőszigetelő rendszerek.

Kapcsolódó téma: A purhab szigetelés előnyei és hátrányai.

Árajánlat kérés>>