A hideg éghajlatú országokban a szigetelés rendkívül fontos. Miért jó választás a purhabos hőszigetelés? Mik a purhab szigetelés előnyei? Léteznek hátrányai a purhab szigetelésnek? 

Az emberek azokat a szigetelés típusokat részesítik előnyben a hidegebb éghajlatú országokban, amelyekkel minimális szinten tarthatók fűtési-és hűtési költségek, ezáltal hosszútávon megtérülő és tartós megoldást nyújtanak a hideg-és meleg évszakok viszontagságai ellen. A szórt purhab szigetelés ezért nagyon jó választás lehet, ugyanis az előbbiekben felsorolt vásárlói szempontokat teljes mértékben kielégíti, emellett a purhab szigetelés számos előnnyel rendelkezik.

A szórt purhab szigetelés legfőbb előnyei

 • Energiahatékony
 • A purhab szigetelés első előnyeként tartható számon, hogy a legmagasabb szintű szigetelést biztosítja a levegő és a nedvesség ellen. Ez egyben tökéletes hőzáró is. Számos tanulmány kimutatta, hogy a permetezőhab ROI-ja akár öt év alatt is megtörténhet az energiaköltség csökkentésével.

   • Tartós

  A purhab szigetelés másik  egyik legfőbb előnye, hogy a változó hőmérséklettel kitágul és összehúzódik, ezáltal páratlan tartósságot biztosít. Ellenáll az éghajlati viszontagságoknak, nem kell attól tartani, hogy megreped.

   • Rés-és varratmentes szigetelő

  A tetőfedő cégek a purhab szigetelést folyadékként alkalmazzák nagynyomású szórópisztollyal. Amint a folyadék egy felületre kerül, kitágul, és nagy területen lefedi azt. Ez a módszer egy varratmentes membránt biztosít, amely kitölti a repedéseket, lyukakat, sarkokat. A permetező habnak nincsenek varratai, így kisebb az esély a víz átszivárgására. Gyakorlatilag tökéletesen izolálja az épületet, így már a munkavégzést követő naptól érezni lehet az előnyeit.

   • Környezetbarát 

  A poliuretán szigetelő hab környezetbarát alternatívája a környezetet károsító egyéb tetőfedő anyagoknak. A telepítés során nem termel hulladékot. Ez azt jelenti, hogy csak azt fogja használni, amire szüksége van a munka elvégzéséhez, maradékok vagy törmelékek nélkül. Megfelelő karbantartással a membránt újrahasznosíthatja, ha eljön az ideje a cserének sok éven át. Az anyag szagtalan, egészségre nem káros.

   • Páraáteresztő

  Ezen tulajdonságának köszönhetően nem tárolja a nedvességet. Alkalmazása nem jár dohosodással, penészedéssel. Télen bent tartja a meleget, nyáron hűvösebben tartja a helyiségeket.

  A szórt purhab szigetelés hátrányai

   • Alapanyag-pazarlás veszélye

  A purhab szigetelés hátrányai között tartható számon a pazarlás veszély. A szigetelőanyag a felszórása után a levegővel érintkezve azonnal a sokszorosára dagad, ezért a legkisebb résekbe is bejut. Ezen tulajdonsága miatt fontos a megfelelő felhordási mennyiség eltalálása, különben anyagtöbblet kerül a felületre, amit utána el kell távolítani, ami a költségek mellett hulladékot is jelent. Fontos megjegyezni, hogy a purhab nem számít veszélyes anyagnak, így darabkái még a kommunális szemétbe is bekerülhetnek. A gazdaságos szóráshoz ezért szakember alkalmazása ajánlott.

   • Előkészítést igényel

  A purhab szigetelés felhordása előtt fokozatos figyelmet kell szentelni a környező felületek letakarására, ugyanis az anyag a levegővel érintkezve azonnal reakcióba lép és azt követően nem lehetséges az anyag eltávolítása anélkül, hogy az érintkező felületeken ne okozzon kárt esztétikailag. Az anyag zsíros, koszos, piszkos, poros felületeken nem tapad meg, ezért a szigetelés folyamatának elkezdése előtt nagyon fontos, hogy az érintett felületek előkészítése megtörténjen.

   • Nem UV álló

  A purhab szigetelés hátrányai között megemlítik továbbá alacsony UV-sugárzási ellenállását. Szigetelésnél emiatt speciális UV-védő bevonat kerül alkalmazásra

 • Gyúlékony
 • A szórt poliuretánhab, mint a legtöbb szerves anyag, éghető. Meggyulladásukkor gyorsan égnek, intenzív hőt, sűrű füstöt és gázokat termelnek, amelyek irritálóak, gyúlékonyak és/vagy mérgezőek. Más szerves anyagokhoz hasonlóan a legjelentősebb gáz általában a szén-monoxid ilyenkor.