A purhabos  tetőszigetelés (PUR-habos, poliuretán habos szigetelés)  ma már egyre népszerűbb a modern építkezések és felújítások során. Ez nem véletlen, hiszen a purhab tetőszigetelés kiemelkedő hőszigetelő képessége, gyors és egyszerű alkalmazása jelentős megtakarítást jelenthet hosszú távon. A purhab tetőszigetelés árára illetve költségére energiatakarékos befektetésként kell tekinteni mivel a poliuretán anyag hosszú élettartama és előnyös tulajdonságai gyors megtérülést ígérnek.

A purhabos tetőszigetelés előnyei

A PUR-habos tetőszigetelés előnyei közé tartozik az, hogy rendkívül jól illeszkedik a tető minden egyes részéhez (varratmentes, hézagmentes), így a hőhidak kialakulásának esélye minimálisra csökken.  Az ilyen típusú szigetelés javítja az épület akusztikai tulajdonságait is, csökkentve a külső zajokat, és növelve a tűzállóságot. 

A tetőszigetelés purhabbal nem csak a lapos tetők esetében jelent optimális megoldást, hanem az összetettebb szerkezetű tetőkön is alkalmazható. A purhab szigetelést széles körben alkalmazhatjuk, mivel az szinte minden felületen megtapad, kivéve a porózus vagy olajos felületeket. Különösen hatékony trapézlemezen és hullámpalán. A tetőfóliára történő alkalmazása hosszú távú jó megoldást jelent, hiszen így a tetőszigetelés belülről megoldható anélkül, hogy bontani kellene. 

PUR-habos tetőszigetelés belülről vagy kívülről?

A PUR-habos tetőszigetelést mind belülről, mind kívülről alkalmazhatjuk. A belső szigetelés előnye, hogy nem igényel tetőbontást, és gyors, hatékony megoldást nyújt a meglévő épületek hőszigetelésének javítására. A külső szigetelés előnye, hogy kiterjedtebb védelmet nyújt az időjárási viszontagságokkal szemben, és lehetővé teszi a tető szerkezetének teljes körű szigetelését. Mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei és kihívásai, és a választás nagymértékben függ az adott épület jellegétől és a szigetelés céljától.

Tetőszigetelés purhabbal nyeregtetőnél, sátortetőnél 

A purhab szigetelés belső alkalmazása különösen előnyös lehet a ferde cseréptető esetében, ahol a  hőszigetelő réteg kiterjedését és vastagságát a tető szerkezeti adottságaihoz igazíthatjuk. Ez a módszer jelentős hőszigetelési teljesítményt biztosít, miközben minimalizálja a hőhidakat.

A tetőtér felújítása előtt is érdemes purhabos belső szigetelésben gondolni. Nem javasoljuk azonban közvetlenül a cserépre hordani a purhabot, mivel ez rögzítheti a cserepeket, ami a későbbi karbantartás során problémát jelenthet. Illetve fújás, habzás közben eltolhatjuk a cserepeket, így, bejuthat a víz, ami megtalálja az útját, és károsítani fogja az épületet.

Bár ennek a megoldásnak is lehet előnye, hiszen a szél így nem tudja levinni a tetőt. Ugyanakkor ez a megközelítés hátrányokkal is járhat, például ha a purhabbal rögzített cserepek megsérülnek, akkor az egész tetőszerkezetet cserélni kell. 

Mi azt javasoljuk, hogy közvetlenül a cserépre ne kerüljön purhab, A poliuretán hab  szórása előtt javasolt fóliát vagy más anyagot feszíteni a cserepekre az egyenletes szigetelés érdekében. 

Ha külső szigetelést alkalmazunk, akkor a tetőfóliát ki kell vágni, és a belső burkolatra, mint például gipszkartonra vagy lambériára kívülről lehet felvinni a purhabot.

Purhab lapostető szigetelés

A purhab lapostető szigetelés külső alkalmazása különösen fontos lehet azokon a területeken, ahol a tetőnek nemcsak a hő, hanem a víz ellen is ellenállónak kell lennie. A purhab anyagok vízzáró tulajdonságai révén a lapostetők élettartama jelentősen megnőhet.

A purhabbal történő szigetelés egy további előnye a lapos tetők esetében, hogy külső hőszigetelés és UV-védő réteg formájában is alkalmazható. Ezek a tetők különösen nagy igénybevételnek vannak kitéve, így a szigetelőanyagnak szélsőséges hőmérsékleti változásoknak és az időjárás egyéb hatásainak is ellen kell állnia. A PUR-hab alkalmazása jelentős idő- és költségmegtakarítást jelent a hagyományos szigetelési módszerekhez képest, valamint egyszerűen alkalmazható nehezen hozzáférhető területeken is. A hab gyorsan köt, rövid időn belül járhatóvá válik.  A purhabos lapostető szigetelés egyszerű és tartós megoldást nyújt a lapos tetők szigetelésére.

Lapostető szigetelés témában ajánlott cikkek:

Lapostető szigetelő anyagok, szigetelés technológia – melyiket válasszam?

Lapostetők szigetelése purhabbal – lapostető hő és vízszigetelése 2023-2024

Összességében a tetőszigetelés purhab alkalmazásával nemcsak a hőszigetelést oldhatjuk meg hatékonyan, hanem hozzájárulhatunk otthonunk komfortérzetének növeléséhez és energiafogyasztásunk csökkentéséhez egyaránt. Minden esetben bízzuk szakemberre a purhabbal történő tetőszigetelés kivitelezését!

Purhabos tetőszigetelés árak  – Árajánlatkérés >>ITT