A trapézlemezt széles körben alkalmazzák  tetőfedéshez, födémként, használják falburkoláshoz, de akár lemez házak, garázsok építéshez is, mivel rendkívül tartós és könnyen telepíthető megoldást jelent. Azonban van egy gyakori probléma, amivel szembesülhetünk, ez pedig a trapézlemezen megjelenő páralecsapódás. Ez a cikk azt vizsgálja, hogyan lehet utólagosan szigetelni a trapézlemezt páralecsapódás ellen, és bemutatja a lemeztető (“Lindab” tető) hátrányait ebben az összefüggésben. Emellett megvizsgáljuk a poliuretán hab szigetelést mint időtálló megoldást, azaz a PUR-habbal szigetelt trapézlemez előnyeit.

Mit jelent a páralecsapódás?

A páralecsapódás olyan folyamat, amely során a meleg levegő hűvösebb felülettel érintkezik, és a levegőben található pára a felületen kondenzálódik, ami a mennyezet csepegéséhez vezethet. Ez gyakran előfordulhat a lemeztető belső részén, különösen hidegebb időjárási körülmények között.

Miért csapódik le a pára a trapézlemezen? A lemeztető hátrányai

Ez a tetőburkolat nagyon strapabíró, mivel a trapézlemez könnyen méretre alakítható és gyorsan telepíthető. Ugyanakkor a lemeztető vagy Lindab tető rendszere számos hiányossággal rendelkezik.

  • Szellőzés hiánya: A lemeztető rendszerben gyakran hiányzik a megfelelő szellőzés. Ez azzal járhat, hogy a belső térben felgyülemlő pára nem tud megfelelően elszállni, és így fokozódik a páralecsapódás kockázata.
  • Helytelen beépítési módszer: A lemeztető rendszer rosszul beépített vagy hibásan kialakított részei hozzájárulhatnak a páralecsapódás problémájához. Ha nem megfelelően végzik el a szerelést, vagy nem alkalmaznak megfelelő tömítéseket és szigeteléseket, akkor könnyebben behatolhat a nedvesség a trapézlemez belső részébe, pl. a szendvicspanelek esetében.
  • Hőhidak a rossz szigetelő tulajdonság miatt: Ha nincs megfelelő szigetelés a trapézlemezes tetőn, akkor nagyobb valószínűséggel alakulnak ki hőhidak. A hőhidak akkor jelentkeznek, amikor a hő átvezetődik a tetőfelületen keresztül a hideg felületekre, ami hőveszteséget eredményez. A hőhidak miatt a tetőszerkezet hatékonysága csökken, és a belső tér hőmérséklete nehezebben tartható stabilan, ami növelheti a fűtési vagy hűtési költségeket.

Természetesen nem mindenhol van szükség fűtésre, de a megfelelő szigetelés hiánya miatt növekszik a páralecsapódás veszélye is. Ezért fontos, hogy a trapézlemez tetőkön megfelelő hőszigetelést alkalmazzunk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a hőhidak kialakulását, javítsuk a hőszigetelés hatékonyságát és csökkentsük a páralecsapódás kockázatát.

A páralecsapódás leginkább oldalfal nélküli építményeknél jelentkezik. Természetesen más esetekben is előfordulhat a jelenség, általában ősszel és télen, reggelente figyelhető meg. Ilyenkor a hajnali órákban a lassan felmelegedő, páradús levegő nedvességtartalma kicsapódik a tetőfelületre, amely jóval hidegebb a levegő hőmérsékleténél. Mivel a lemeznek nincs hőtartó tömege, gyorsan átveszi a környezeti hőmérsékletet, és a pára azonnal lecsapódik a lemez belsejében. Ezért „izzad” gyakran a lemez belülről.

A trapézlemez belső és külső felülete közötti hőmérséklet-különbség miatt kondenzáció léphet fel. Ez nemcsak a lemez idő előtti korróziójához vezethet, hanem a tető és a falak belső felületén is nedvességfoltokat és penészt eredményezhet. Ezért fontos utólagosan szigetelni a trapézlemezt páralecsapódás ellen.

Az utólagos szigetelés fontossága

Az utólagos szigetelés előnyei

Az utólagos szigetelés nemcsak a páralecsapódás elleni védelmet biztosítja, hanem jelentősen javíthatja az épület hőszigetelési tulajdonságait is. Ezzel energiát takaríthatunk meg és a fűtési költségeket csökkenthetjük. Lásd: Az utólagos belső és külső hőszigetelés típusai és jellemzői

Hosszú távú következmények elkerülése

Ha nem végezünk utólagos szigetelést a trapézlemezen, a páralecsapódás következményei súlyos problémákat okozhatnak az épület szerkezetében. A nedvesség lerakódása a falakon és a tetőn növelheti a penész kialakulásának esélyét, és ronthatja az épület belső klímáját, a csöpögő mennyezettől tönkremehetnek az épületben tárolt dolgok. Az utólagos szigetelés elvégzése segít elkerülni ezeket a hosszú távú következményeket.

Poliuretán hab szigetelés utólag – az időtálló megoldás

A poliuretán hab szigetelés előnyei

A poliuretán hab szigetelés kiváló választás lehet a trapézlemez utólagos szigetelésére páralecsapódás ellen. Az alábbiakban felsoroljuk ennek a módszernek a fő előnyeit:

  • Kiváló hőszigetelés: A poliuretán hab nagyon jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez segít megakadályozni a hő átvitelét a trapézlemezen keresztül, csökkentve a hőhidak kialakulásának kockázatát.
  • Páralecsapódás elleni védelem: A poliuretán hab szigetelés lényegesen csökkenti a páralecsapódás kockázatát a trapézlemez belső felületén. Az anyag zárt cellás szerkezete hatékonyan gátolja a pára behatolását.
  • Tartósság és hosszú élettartam: A poliuretán hab rendkívül tartós és időtálló anyag. Ez azt jelenti, hogy az utólagos szigetelés hosszú távon hatékony marad, és nem igényel gyakori karbantartást vagy cserét.

PUR-habbal szigetelt trapézlemez előnyei

Rendkívül hatékony szigetelés

A PUR-habbal szigetelt trapézlemez kombinálja a trapézlemez tartósságát a poliuretán hab kiváló szigetelési tulajdonságaival. Ez a kombináció rendkívül hatékony hőszigetelést eredményez, minimalizálva a páralecsapódás kockázatát.

Tartósság és hosszú élettartam

A PUR-habbal szigetelt trapézlemez hosszú távon megbízható védelmet nyújt a páralecsapódás ellen. Az anyag tartós és ellenálló, és a helyesen végzett telepítés esetén évtizedekig megőrzi hatékonyságát.

Energiahatékonyság előnyei

A PUR-habbal szigetelt trapézlemez jelentős energiahatékonysági előnyöket nyújt. Az alacsony hőátbocsátási tényező (U-érték) és a megnövelt hőszigetelés segít csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket, és hozzájárul az épület energetikai hatékonyságához.

Következtetés

A trapézlemez utólagos szigetelése páralecsapódás ellen kiemelten fontos, hogy megelőzzük az épület károsodását és a penész problémáját. A lemeztető (Lindab tető) hátrányai miatt érdemes alternatív megoldásokat keresni, mint például a poliuretán habbal lefújni a trapézlemezt. A munkát mindig bízzuk szakemberre! PUR-habbal szigetelt trapézlemez időtálló megoldás.  Az utólagos szigetelés segít fenntartani az épület hőmérsékletét és páralecsapódás mentes környezetet biztosítani.

Trapézlemez szigetelés árak

Forduljon hozzánk bizalommal, és segítünk megtalálni az ideális megoldást a trapézlemez utólagos szigetelésére és a páralecsapódás megszüntetésére. Kérjen árajánlatot a lenti elérhetőségek egyikén!