A födémek hőszigetelése nemcsak az energiatakarékosság és ezáltal alacsonyabb számlaköltségek miatt fontos, hanem a kényelem javítása érdekében is. A födém szigetelése a födém felületén csökkenti  hőveszteséget és megkönnyíti a födém felmelegítését, legyen szó akár padlásfödém szigetelésről, akár  pincefödém szigetelésről vagy különféle födémszerkeszetek szigeteléséről – beleértve a trapézlemezes födémet.  A födém szigetelése utólag is elvégezhető.

A födém szigetelés fontossága 

A födém épületet vízszintesen tagoló tartószerkezet, az emeleteket egymástól elválasztó tartóelem, alsóbb szinten a belső helyiség mennyezete, és a fölötte lévőnek padlójaként szolgál.

A födém szerkezetének legfőbb részei:

  • teherhordó szerkezet,
  • hő-és hangszigetelő réteg,
  • padlószerkezet.

A födém szerkezetek főbb osztályozási szempontjai: a beépítési hely, gyártási és építési technológia, építőanyag és szerkezeti rendszer szerinti csoportosítás.

A födém szigetelése a födém felületén csökkenti  hőveszteséget és megkönnyíti a födém felmelegítését, tárolja a termikus hőt és mérsékli a beltéri hőmérsékletet

Purhab födém szigetelés

A népszerű födémszigetelő anyagok, mint az ásványgyapot, a cellulózszálak vagy a hungarocell/nikecell, tulajdonságaik miatt nem biztos, hogy hosszabb ideig megállják a helyüket. Az opuláris ásványgyapot hajlamos felszívni a nedvességet, így friss födémre fektetve felszívja a betonlapról a vízmaradványokat, és ennek következtében rontja annak hőszigetelő tulajdonságait. A kőzetgyapot, valamint a hungarocell további hátránya, hogy nehezen illeszthetők a szigetelt felület formáihoz.  A poliuretán hab  a kőzetgyapottal ellentétben évekig megőrzi hő- és vízszigetelő tulajdonságait. A habot egyenletesen hordják fel, egyenletes réteget képezve, amely megtartja a hőt az épületben. 

Födém szigetelés árak beépítési hely szerint

A beépítési hely meghatározza, hogy az épület mely részén helyezkedik el a födém, aminek szigetelésekor az egyes követelmények eltérő módon hangsúlyosak:  hővédelem, hangvédelem, vízszigetelés,  vezetékek befogadására és/vagy átvezethetősége. 

Beépítési hely szerint megkülönböztetünk pince fölötti födémet, emeletközi födémet és záró (vagy padlás) födémet. 

Födémszerkezetek 

A különböző födémszerkezetek között megkülönböztetünk gerendás födémeket (legelterjedtebb, legtöbb változattal rendelkező),  pallós és panelos, valamint lemezfödémeket. 

Gerendás födém

A gerendás födémek közé sorolható fagerendás födémeknek hajdanán a népi építészetben különböző változatai léteztek, mára új szerkezetek építésekor a fa alapú födémek ritkán használatosak. A vegyes anyagú födémszerkezetek közé tartoznak az acélgerendás födémek, szerkezetük  acélgerendákból és a közö­ket áthidaló valamilyen szerkezetből – tégla-, beton- vagy vasbeton lemez – áll.

Trapézlemezes födém, trapézlemezes födém szigetelése

A trapézlemez számos előnnyel rendelkezik: olcsó, időtálló és sokoldalúan felhasználható.  Acélvázas épületeknél a födémszerkezetet gyakran acél födémgerendára erősített egy vagy kétrétegű trapézlemez bennmaradó acélzsaluzat és az arra elkészített monolit betonréteg alkotja. Trapézlemezes födémszerkezetek mellett másik kedvelt felhasználási területe tetőburkolatként való alkalmazása, de használják még oldalfal burkolatként, belső térelválasztó burkolatként és más egyéb építészeti megoldásokban. Alkalmazási területétől függetlenül azonban az idő múlásával jelentkezik legfőbb hátránya, a páralecsapódás. A jelenség oka a meleg levegő hideg felülettel való érintkezésére vezethető vissza. A páralecsapódás ellen hatékony megoldást nyújt a trapézlemezes felület purhabbal történő szigetelése.

Födém szigetelés fontossága, födém szigetelés utólag

Ha  elmarad a födém szigetelése, akkor egyrészt  helyiség felfűtésekor keletkező felfelé áramló meleg levegő távozik a helyiségből; másrészt a szigetelt homlokzati falak és a szigeteletlen padlásfödém találkozásánál kőhidak keletkeznek, ahol megjelenik a párásodás és a penészedés. A födém utólagos szigetelésével csökkenthetők a fűtési költségek, továbbá hatékonyan felvehető a harc a pára és a penész ellen.

Purhab födém szigetelés árak, padlásfödém szigetelés, pincefödém szigetelés

Küldetésünknek valljuk, hogy ügyfeleink igényeit és elvárásait figyelembe vége a legjobb minőséget és esztétikus kivitelezést biztosítsunk megfizethető áron. Árainkat több tényező határozza meg, beleértve a szigetelendő felület méretét, tagoltságát és a purhab szigetelés kívánt vastagságát. 

Árajánlatkérés >>ITT