Az energiaválság és az energiatakarékosság fontos téma napjainkban. A hőszigetelés hatékony megoldást jelenthet a lakóépületek, csarnokok, trapézlemez vagy hullámpala tetős épületek energiafogyasztásának csökkentésére. Azonban, sokan nem tudják, hogy mennyit lehet valójában spórolni a szigeteléssel. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy a hőszigetelés hatékonysága hogyan járul hozzá az energiamegtakarításhoz, és ezen belül is mennyi megtakarítást eredményezhet a födém szigetelés és a poliuretán hab szigetelés.

Hőszigetelés hatékonysága – energiamegtakarítás a hőveszteség csökkentésével

Az épületek hővesztesége a falakon, az ablakokon és az ajtókon keresztül történik. A hőszigetelésnek a célja, hogy minimalizálja ezt a hőveszteséget, így az épület hőmérséklete stabilabbá válik, és kevesebb energiát kell felhasználni a fűtésre. A hőszigetelés hatékonysága azonban attól függ, hogy milyen anyagokat használnak, és milyen vastagságban kerülnek alkalmazásra.

A hőszigetelés típusai közé tartozik a poliuretán hab (PUR-hab), a kőzetgyapot, a cellulóz és polisztirol (EPS,XPS vagy köznyelvben hungarocell hőszigetelés). Ezek a hőszigetelő anyagok kiválóan alkalmasak arra, hogy minimalizálják az épületek hőveszteségét, így csökkentve az energiaszámlát. A hőszigetelés hatékonyságát az is befolyásolja, hogy az épület melyik részén kerül alkalmazásra,.

 

Hőszigetelés energiamegtakarítás

Az energiamegtakarítás a hőszigetelés egyik fő előnye. A szigetelőanyagok hatékonyan tartják vissza a meleget, így az épületekben a hőmérséklet sokkal stabilabbá válik, és kevesebb energiára van szükség a fűtésre. Egy jól szigetelt házban az energiamegtakarítás akár 30-50% is lehet.

Az energiamegtakarítás szempontjából azonban nem csak a szigetelés vastagsága a fontos, hanem az is, hogy milyen minőségű anyagokat használnak, és hogyan alkalmazzák azokat. Éppen ezért fontos, hogy a szigetelési munkálatokat tapasztalt szakemberek végezzék, akik a megfelelő anyagokat és technikákat használják.

Födém szigetelés megtakarítás

A födém szigetelése az egyik legfontosabb szigetelési feladat, amelyet el kell végezni egy épületben. A födém szigetelése lehetővé teszi, hogy csökkentsük a tetőről érkező hőveszteséget, amely a fűtésszámlát emeli meg.

Érdemes megnézni a különféle energetikai pályázatokat, “hőszigetelés pályázatokat”, mivel egy jól megtervezett és szakszerűen kivitelezett homlokzat felújítással  azaz külső homlokzati szigeteléssel és födémszigeteléssel akár 46 százalékkal is csökkenhetnek a fűtési és hűtési költségek. Emellett az ingatlan értéke is növekedhet, és az eredeti befektetett összeg néhány év alatt megtérül az alacsonyabb rezsiköltségek miatt.

 

A Knauf Insulation szakemberei szerint a leghamarabb megtérülő befektetés a födém szigetelése. Négyzetméterenként néhányezer forintos anyagköltséggel – 30 cm vastagság esetén – 40 százalékos fűtési-hűtési megtakarítás érhető el. Ráadásul poliuretán habbal történő szigetelés esetén – a magas hőszigetelő képességének köszönhetően – már 6-8 cm-es vastagságban is hatékonyan gátolja meg, hogy a födém télen áthűljön, vagy nyáron átmelegedjen a forróságban.

A poliuretán hab szigetelés nem csak nagyon tartós, hanem rendkívül könnyű is, így akár közvetlenül a gipszkartonra is felhordható. A nyitott cellás purhab súlya 10 cm vastagságban csak 1,5 kg/m2, míg a zárt cellás purhabé 5 kg/m2.

Fal-, padló-, vagy a tetőszigetelés –  energiamegtakarítás

 

Nem csak a födém szigetelése járul hozzá az energiamegtakarításhoz, hanem más szigetelési megoldások is, mint például a fal-, padló-, vagy a tetőszigetelés. Ezek a szigetelő megoldások szintén csökkentik az energiaszámlát, és növelik az épület energiahatékonyságát.

 

A falak hőszigetelése megakadályozza a hőáramlást a falakon keresztül, így csökkentve az épület hőveszteségét. A padlószigetelés pedig megakadályozza, hogy a hideg a padló alatt tárolódjon, és a lakóterekbe sugározza a hideget. A tetőszigetelés pedig megakadályozza, hogy a tetőről érkező hő a lakóterekbe sugározza a meleget.

Friss esettanulmányok: hőszigetelés energiamegtakarítás 3 -10 cm vastagon fújt purhabbal 2023-ban

“Egy könnyűszerkezetes födémmel készült lakóháznál a kőzetgyapot helyére befújtunk 10 cm purhabot, amivel 40%-ot spórolt a gázszámlán a tulajdonos 1 év alatt. Mivel nagyon precíz emberről van szó, ezeket az adatokat lejegyezte, és örömmel számolt be nekünk a szórt poliuretán hab szigetelés hatékonyságáról.”

“Fűtetlen garázsomban 1,5 cm purhab lett belülről felhordva, de az ott tárolt víz soha még csak be sem hártyásodott”.

 

“5 cm-es poliuretán szigetelés vastagságnál hullámpalás épületben soha nem megy 5 celsius fok alá a hőmérséklet.”

 

Összefoglalva, a hőszigetelés hatékonysága és az energiamegtakarítás a szigetelési megoldások vastagságától, minőségétől és helyétől függ. Egy jól szigetelt épület jelentős megtakarítást eredményezhet az energiafogyasztásban, és hosszú távon is megéri a befektetést. A szigetelési munkálatokat azonban mindig szakemberekre kell bízni, hogy a megfelelő anyagokat és technikákat alkalmazzák.