A lapostetők szigetelése a legfontosabb feladat, amikor egy ilyen tetővel készült házat vagy épületet építünk, felújítunk. A megfelelő szigetelés biztosítja, hogy az épület hőmérséklete kellemes legyen a lakók vagy dolgozók számára, és megakadályozza a víz bejutását az épületbe. Ebben az írásban a lapostetők hő- és vízszigetelésének 2023-as trendjeiről, a purhabbal történő szigetelés előnyeiről, a járható lapostetőkről, a szigetelés árairól és a szigetelés kivitelezéséről lesz szó.

Miért fontos a lapostetők hő- és vízszigetelése?

A lapostető olyan tető, amelynek dőlésszöge 5 fok vagy annál kisebb. Ezek a tetők általában laposak vagy enyhén domborúak, és gyakran alkalmazzák irodák, raktárak, csarnokok és lakóépületek építésénél. 

A lapostetők hő- és vízszigetelése kulcsfontosságú, mivel a lapostetők rendkívül érzékenyek az időjárási viszonyokra. Ha a lapostető nincs megfelelően szigetelve, az esővíz, a hó és a jég könnyen bejuthat az épületbe, ami jelentős károkat okozhat. Ezen kívül a nem megfelelő szigetelés miatt az épületben a hőmérséklet is instabil lehet, ami megnöveli a fűtési és hűtési költségeket is. Pedig 2023-ban az elszabadult árak miatt az egyik legfontosabb feladat az energiatakarékosság: hőszigeteléssel rengeteget lehet spórolni!

Lapostetők szigetelése: purhabbal vagy bitumenes lemezzel jobb a hőszigetelés és vízszigetelés?

 Többféle anyaggal és technológiával is kivitelezhető a tetőszigetelés, de sokan nem gondolnak arra, hogy a lapostetők purhabbal történő szigetelése nemcsak a hőszigetelést hanem kiváló vízszigetelést is jelent. 

A bitumenes lapostető szigetelés és a purhab szigetelés közötti különbségeket összehasonlítva, megállapítható, hogy mindkét anyagnak vannak előnyei és hátrányai. A bitumenes szigetelés jó vízállósággal és hosszú élettartammal rendelkezik, ugyanakkor nem jó hőszigetelő, és hajlamosabb a károsodásra az időjárás hatására. A purhab szigetelés nagyon jó hőszigetelő, könnyű és gyors a felhordása, valamint rugalmas és tartós anyag, de magasabb árral és tapadási problémákkal járhat. A poliuretán hab ugyanakkor tökéletesen illeszkedik a tetőfelületre, nincsenek varratok és  hézagok, amelyekbe víz szivároghat. Összességében megállapítható, hogy a purhab szigetelés  jobb választás lehet, mivel hatékonyan védi a tetőt a hőmérséklet-változásoktól és a nedvességtől, valamint hosszú távon is takarékosabb lehet.

Járható lapostetők szigetelése

A járható lapostetők egyre népszerűbbek, mivel lehetőséget nyújtanak a tető területének kihasználására. Ezek a tetők speciális szigetelési megoldásokat igényelnek, hogy biztonságosak és tartósak legyenek, mivel ezek a tetők nagyobb terhelésnek vannak kitéve. 

A megfelelő szigetelés hiánya vagy hibája problémákat okozhat, például penészesedést, rothadást, vízszivárgást, magasabb energia számlákat és még számos problémát. Ezért az építés során fontos a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása és a helyes beépítési technológia alkalmazása. 

A poliuretán hab (PUR) a járható vagy lépésálló lapostetők esetében is az egyik legjobb szigetelőanyag, amely magas hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Ráadásul a PUR hab tartós és ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben, így hosszú távon megtérülő befektetés lehet a tetőszerkezet szigetelésére.

Lapostető szigetelés négyzetméter árak – Mennyibe kerül a purhab szigetelés?

A lapostető szigetelés egyfajta befektetés, ami elengedhetetlen a megfelelő hőmérséklet és energiahatékonyság eléréséhez.  A lapostető hőszigetelésének és vízszigetelésének költségei négyzetméterenként változhatnak, és függnek a tető méretétől és az alkalmazott anyagoktól. 

A purhab szigetelés az egyik legjobb megoldás, melynek ára projektenként és helyszínenként változhat. A 2023-as magyarországi szórt purhab szigetelés árak általában 5 000 – 15 000 Ft/m2 között mozognak, de számos tényező befolyásolja az árakat, mint például a munkadíj, alapanyag mennyisége és minősége, valamint az üzemeltetési költségek. 

A purhab szigetelés árának meghatározásához a helyszínt, a szigetelendő felület nagyságát, a használt anyag minőségét, a szükséges manuális munkát és a kivitelező árakat is figyelembe kell venni. A purhab szigetelés ára jellemzően négyzetméter/forint (nm/Ft) alapon van meghatározva, így minél kisebb a felület, annál magasabb a négyzetméter ár. 

Az árakat befolyásolja a piaci verseny és a kereslet is, és érdemes kérni több árajánlatot, mielőtt döntést hoznánk. 

 

Miért érdemes a lapostető szigetelés hő- és vízszigetelését a PUR-Szigetelő Kft.-re bízni?

 

  • A cég családi vállalkozásként működik, amely már több, mint 25 éve van jelen az épületszigetelési piacon.
  • Hatalmas szakmai tapasztalattal rendelkezik az ipari, mezőgazdasági és magánszektorban történő szigetelési munkálatok terén.
  • Kiemelkedő szakértelemmel és nemzetközi elismerésekkel rendelkezik.
  • A szigeteléshez speciális, szórt felhordásos, varrat- és illesztésmentes módszert alkalmaznak, amely bármilyen területen a legjobb megoldást jelenti.
  • Megrendelőiknek kedvező áron biztosítják a kívánt minőséget, gyors és esztétikus kivitelezést rövid határidővel.
  • A cég weboldalán korszerű technológiákat mutatnak be, valamint bemutatják az általuk kínált lehetőségeket és megoldásokat.