Sokan hiszik – tévesen – hogy a PIR szigetelőanyag, PIR hab ugyanaz mint a PUR-hab, mivel ránézésre tényleg szinte megkülönböztethetetlen a két hőszigetelő anyag. Ebben a cikkben bemutatjuk a PIR szigetelést röviden, annak hővezetési tulajdonságaival, hővezetési tényezőivel. A PIR hőszigetelés tulajdonságai, tűzvédelmi osztálya miért jelentős? A legfontosabb talán, hogy összehasonlítjuk, és elmondjuk a különbséget a PUR és a PIR technika között, és hogy milyen formában használják azokat a tetőszigeteléshez. 

PIR hőszigetelés és a purhab szigetelés összehasonlítása – mi a különbség?

Egy csarnok szigetelésénél egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagot használunk, különösen nem tűzvédelmi szempontból. Hiszen az egyik hőszigetelő anyag elősegíti a tűz terjedését, míg a másik kioltja azt. A kutya a PUR és A PIR anyagok különbségénél van elásva.

Tűzállóság PUR-hab szórás esetén

Bár a cikk arról szól, hogy mennyivel biztonságosabb a PIR szigetelőanyag – ami öntött hab formájában, pl. hőszigetelő szendvicspanelek töltő anyagában jelenik meg  – a fújt PUR-hab is jelentős evolúción esett át, ami biztonságossá teszi az anyagot és ezáltal valamilyen szinten az egész épületet is a tűzzel szemben. 

Hőszigeteléshez, tetőszigeteléshez fújható, szórható formában kémiailag módosított PUR B2 habot használunk – amelynek tűzvédelmi besorolása: önkioltó – és sohasem PIR habot. A PUR B2 szigetőanyag tűzvédelmi besorolása és tűzállósága DIN 4102 szerint tehát ellenáll a sugárzó hőnek és a szálló lángnak. 

Hőszigetelő szendvicspanelek – PUR vagy PIR?

A szendvicspanelnél viszont egyáltalán nem mindegy, hogy az PUR vagy PIR töltetű, mivel az éghetőség miatt teljesen más tűzvédelmi osztályba tartozik a két anyag. 

A legegyszerűbben úgy állapíthatjuk meg, hogy milyen anyaggal van dolgunk, ha meggyújtjuk egy öngyújtóval. A hagyományos PUR szigetelő anyag esetében nem alszik el a láng – sőt könnyen továbbterjed, míg a PIR öntött habnál magától elalszik a tűz. 

A PUR és a PIR keletkezése 

Mind a PIR, mind a PUR egy műanyagból származik, amelyet Otto Bayer német tudós és munkatársai találtak fel 1937-ben. 1954-ben a víz véletlen bejutása merev poliuretánt (PUR) eredményezett.

Mindössze 13 évvel később, 1967-ben a tudósok javították a PUR hőstabilitását és tűzállóságát, így poliizocianurátot (PIR) hoztak létre. Az újítás következményeként égéskor kevesebb lett az illékony bomlástermék, amelyek a heves lánggal égésért és a füstképződésért felelősek. A PIR-habok speciális molekula szerkezetének köszönhetően pedig az égés során a szigetelőanyag felülete elszenesedik, ami egy  újabb hőszigetelő réteget alkot, amely megakadályozza a tűz továbbterjedését a hab belseje felé, ráadásul az égés elől elzárja az oxigént.

A PIR hőszigetelés tulajdonságai – PIR előnyei 

A szokványos szigetelőanyagok között a PIR hab rendelkezik a legkisebb hővezető képességgel, lemezekben kapható, a táblákat méretre lehet szabni. Nyomásálló külső tetőszigetelésekként is alkalmazható. 

Hőszigetelő képessége a legkedvezőbbek között van, ezért hőszigetelés szempontjából kiemelten fontos területeken előszeretettel alkalmazzák, habár nem tartozik a legolcsóbb megoldások közé. A modern kori poliuretán táblák (PIR) égetés során elszenesednek, hasonlóan viselkednek, mint a szerkezeti faanyagok. A tűzzel szembeni viselkedés oldaláról vizsgálva az alufólia kasírozású PIR lapok (MSZ EN 13501 szerint) az építési termékek osztályba sorolása alapján D s1 d0 kategóriába tartoznak. A „D” a tűzvédelmi osztályt mutatja meg, míg az „s1” – a legkedvezőbb füstképződési, valamint a „d0” a legcsekélyebb mértékű égve csepegési kategóriát jelenti. 

 PIR hővezetési tényezője, λ=0,022 W/mK

Melyiket válasszuk? PIR vagy PUR szigetelést?

A PIR-t és a PUR-t is  évtizedek óta használják.  A PIR csak táblás formában – homlokzati  és aljzat szigetelés, jobb, mint a polisztirol. Kb. a felére van szükség a alcsony hővez. 

A PUR-hab ezzel szemben folyamatosan szórható szinte bármilyen típusú felületre, akár aljazatra is. Általában olcsóbb, mint más anyagok, így ideális a felújításokhoz.

Az árvíznek kitett területeken a PUR nagy vízállósága minimálisra csökkentheti a falüregekben fellépő vízkárok hatását, mivel ez egy olyan anyag, amely nem tartja vissza a nedvességet.